06-27 57 86 82

Wie is die grappenmaker?

Biografie congres cabaretier Maarte Willemse

Ik deed gymnasium, studeerde Klassieke Talen en werd vervolgens zanger en gitarist in Oslo. Dit laatste tot ieders verrassing, niet in het minst die van mezelf. Na drie mooie jaren in Noorwegen besloot ik van verrassen mijn beroep te maken: ik ging terug naar Nederland en werd professioneel goochelaar. Daar hadden m'n ouders niet op gerekend, gezien mijn verleden als studiebol. Maar ik genoot van het optreden en ik kon al binnen een paar maanden mezelf volledig bedruipen.

Al snel begon er wel iets te kriebelen: ik merkte dat ik humor het leukste facet van optreden vond. Ik maakte daarom -schoorvoetend- een cabaretvoorstelling. Daarin kon ik humor combineren met goochelen en muziek. Door die combinatie viel ik op en stond ik -opnieuw tot m'n eigen verrassing- na een paar maanden in de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Dat is een landelijk festival waar bijvoorbeeld ook grote namen als Van der Laan en Woe, Yentl en De Boer en Klaas van der Eerden zijn doorgebroken. Ik won daar Zilver en opeens gingen er allemaal deuren open waar ik nooit van had kunnen dromen.

Ik tourde langs de theaters en klom omhoog op de cabaretladder. Ik besloot ook een opleiding te volgen: 4 mooie jaren aan de Paul van Vliet Academie. Maar... ik ontdekte dat ik "theatercabaretier" een te eenzaam bestaan vond. Ik miste het gevoel deel uit te maken van een team.
Gelukkig stuitte ik toen op de wereld van het cabaret-op-maat. Wat een ontdekking! Samen een act te bedenken. Samen toeleven naar de uitvoering. En samen van het succes genieten. Ik ben na ruim vijftien jaar nog steeds even enthousiast over dit vak. Ik geniet van elke stap: van de voorbespreking tot aan de hi-five met de opdrachtgever na het optreden!

  • “Een hele kunst: 1500 mensen van een zeer diverse achtergrond allemaal weten te boeien en vermaken, met nota bene de premier erbij.”

    Drs. Jaap Smit, voorzitter Slachtofferhulp Nederland (h.t. president Vakcentrale CNV)
  • “De fakespeech van Maartenviel bij onze 200 deelnemers enorm in de smaak. Het leuke is dat iedereen aan het begin daadwerkelijk op het verkeerde been wordt gezet."

    Drs. E. Berkx, projecleider jaarlijks congres Benchmarking Operatiekamercomplexen v/d 8 Nederlandse universitair medische centra

Heeft u een vraag? Neem contact met mij op!

(En maakt u zich geen zorgen: ik ben geen gladjakker die zichzelf meteen wil verkopen.)